BELI ŠUM


BELI ŠUM - Antologija priča o televiziji
Priredio: Goran Skrobonja
380 str., broširano
Cena u knjižarama: 580 din.
Cena izdavača (sa poštarinom): 470 din.
Podaci o sadržini:
- Goran Skrobonja: Predgovor
- Petar Petrović: "Ne menjajte kanal"
- Adrijan Sarajlija: "Hronovizija"
- Darko Tuševljaković: "Anđeli na arhitekturi"
- Oto Oltvanji: "Večno tehnikolor mlad"
- Vladimir Lazović i Ivan Nešić: "Tabernakul od ružinog drveta"
- Vesna Ilić: "TVmorfoza"
- Đorđe Pisarev: "Moj drug Bog ili 5364"
- Ilija Bakić: "Statisti"
- Vasa Pavković: "Život na Marsu"
- Spomenka Stefanović Pululu: "Danilo"
- Ranko Rajković: "Konzument"
- Vladimir Kecmanović: "Bajka"
- Dejan Stojiljković: "Druga strana ponoći"
- Dejan Ognjanović: "Ko kosi a ko vodu nosi"
- Ivana Milaković: "Šta sve možeš s lešom kada se dosađuješ"
- Milivoj Anđelković: "Poslednja pobeda Kira Velikog"
- Jovan Ristić: "Barbara i prijatelji"
- Marko Pišev: "Direktan prenos"
- Pavle Zelić: "Meso naše braće"
- Goran Skrobonja: "Do poslednjeg"
- O piscima

 

O knjizi

"Beli šum" je prvo izdanje edicije "Fraktali" koja je specijalizovana za "slipstrim" književnost - vrstu fantastične književnosti koja prelazi konvencionalne žanrovske granice između naučne ili epske fantastike i književnosti glavnog toka. Na 380 strana, ova zbirka donosi 20 priča domaćih autora: Vladimir Kecmanović, Vasa Pavković, Đorđe Pisarev, Oto Oltvanji, Goran Skrobonja, Ilija Bakić, Darko Tuševljaković, Petar Petrović, Adrijan Sarajlija, Vladimir Lazović i Ivan Nešić, Vesna Ilić, Spomenke Stefanović Pululu, Ranko Rajković, Dejan Stojiljković, Dejan Ognjanović, Ivana Milaković, Milivoj Anđelković, Jovan Ristić, Marko Pišev i Pavle Zelić.

PRIKAZ KNJIGE "BELI ŠUM" IZ CITY MAGAZINA #007

BELI ŠUM
Priredio Goran Skrobonja
Paladin
Čovek koji je sinonim za horor u Srbiji, Goran Skrobonja, vraća se izdavaštvu svojom novom izdavačkom kućom Paladin čiji prvenac predstavlja antologiju priča o televiziji „Beli šum“. Pre svega treba istaći značaj antologija za promovisanje domaćih pisaca, ono što je svojevremeno činio Boban Knežević svojim legendarnim „Tamnim vilajetima“ zaslužnim za lansiranje nekoliko generacija autora (od Anđelkovića i Jakšića do samog Skrobonje i Oltvanjija, na primer) na putu je da nastavi upravo Goran ovom, ali i sledećim najavljenim antologijama. „Beli šum“ kao svaka prava antologija ukršta starije i mlađe, afirimisane (Nenad Kecmanović, Vasa Pavković, Oto Oltvanji) i relativno nepoznate, ali talentovane autore (Dejan Stojiljković, Darko Tuševljaković, Dejan Ognjanović, Pavle Zelić, Petar Petrović) i u svojih 20 priča donosi prilično visoku srednju vrednost. Žanrovski šarolika antologija „Beli šum“ baš kao i prošlogodišnja „Ugriz strasti“ još jednom potvrđuje da je ovdašnja spisateljska scena iz sezone u sezonu bogatija za nove zanimljive pisce kojima nedostaje više prostora za objavljivanje da bi mogli da izbruse svoj nesumnjivi dar. Grupni nastupi poput ovog gde se između korica nađu sa mnogo poznatijim imenima (koja često uspeju da nadmaše kvalitetom prezentovanog) pravi su način za njihovo predstavljanje široj javnosti. Za svaku preporuku.

O pričama:

Petar Petrović
NE MENJAJTE KANAL

Novokomponovana TV kuća, odnosi i spletke u njoj. Upoznajte direktora koji po zgradi traži daljinski upravljač i ne voli liftove. Upoznajte brkatog gazdu sa brkatom familijom, osnovnom školom i počasnim doktoratima. Upoznajte glavnog servisera za kompjutere na specijalnom zadatku. Upoznajte silikonsku kraljicu splavova koja dolazi da gostuje. Upoznajte mnoge druge. I nikako ne menjajte kanal!

Adrijan Sarajlija
HRONOVIZIJA

Jedan revolucionalni izum zauvek je promenio televizijske šeme u celom svetu, i svet je sada svakog dana zagledan u svoju prošlost – željan da sazna šta se zaista događalo. Ali, ima onih koji se bune, smatrajući da ne treba prikrivati poruku koja stiže sa druge strane. Priča je sastavljena od niza novinskih izveštaja, intervjua i izvoda iz srpskih TV programa, koji po koncepciji nisu tako daleko od današnjih.

Darko Tuševljaković
ANĐELI NA ARHITEKTURI

Dva srednjoškolca, Ksi i Meda, provode vrelo leto u Beogradu. Temperatura dostiže usijanje kad Meda zatraži od Ksija da mu pomogne da smuva prelepu devojku Lidiju. Njena majka, moćna TV voditeljka, učestvuje u projektu koji je izmenio globalnu ulogu televizije. Ali, kako izmeniti izbor jednog srca?

Oto Oltvanji
VEČNO TEHNIKOLOR MLAD

Ujka Roko je došao na majčinu sahranu u Suboticu. Buduči da retko dolazi u rodni kraj, i da ga bije glas čudaka – ponajviše zbog specifičnog odnosa prema televizorima, Roko među decom uživa mitski status. A samo Rokova sestra zna šta je dovelo do takvog odnosa. Kao što zna da je Roko u detinjstvu imao sopstvenog, mitskog ujaka, čiju je smrt teško podneo.

Vladimir Lazović i Ivan Nešić
TABERNAKUL OD RUŽINOG DRVETA

Jedna stara kuća u Zemunu ima neverovatnu istoriju. Kad ta kuća postane predmet interesovanja TV kviza "Nepoznati Beograd", njena istorija pretvara kviz u noćnu moru – kako za takmičare, tako i za autora.

Vesna Ilić
TVMORFOZA

Greta Samsa, nastavnica koja živi sa roditeljima i otplaćuje njihove kredite, budi se jednog jutra iz nemirnih snova i ugleda sebe u postelji – pretvorenu u brdo sala. Od prevelike težine ne može da se pomeri, niti da deformisanim prstima pritisne pravi taster na daljinskom kako bi pojačala zvuk na TV-u. A zamenik direktora škole upravo je došao da je poseti…

Đorđe Pisarev
MOJ DRUG BOG ILI 5364

Kćer dolazi u psihijatrijsku ustanovu da poseti bolesnog oca. Otac joj poverava da je spoznao boga i otkrio smisao života. A onda odlazi u TV salu da gleda najavu nove epizode svoje omiljene TV novele.

Ilija Bakić
STATISTI

Gami je potreban novac, pa dobija tezgu kao statista u jednom TV šou programu. Njegov zadatak je da bude u publici i postupa prema instrukcijama… Istovremeno, postavlja se pitanje: ko je Dankan Dekart Treći, tehno nanolog, zaposlen u korporaciji 'Mapc & Mars"…

Vasa Pavković
ŽIVOT NA MARSU

Vreme je krize, i gospodin Belić vrti TV kanale preko daljinskog kao da je opsednut. Zna šta da kaže starijem sinu kada ga pita za novac. Ali, šta da odgovori mlađem sinu koji postavlja glupa pitanja iz astronomije, poput: "Ko je iskopao Marsovske kanale?"

Spomenka Stefanović Pululu
DANILO

Baba i deda čuvaju na selu unuke, čiji su roditelji gastarbajteri. Mala Milica gleda nebo i prepoznaje sazvežđa, baš kako je saznala od čike sa TV-a. Za to vreme, nešto stariji Marko počinje da se razboljeva.

Ranko Rajković
KONZUMENT

"Evo ti šanse. Nemoj da je prokockaš. Pozovi ovaj broj i pažljivo izdiktiraj ovaj odgovor. Opravdaćeš poverenje i dobiti novi telefon sa mnogo moćnijom kamerom i neuporedivo više funkcija… Pozovi odmah!"

Vladimir Kecmanović
BAJKA

Toma Spinoza voli filozofiju, valja knjige na platou kod Filozofskog. Gubitnik je, nema prijatelje, a njegov jedini porok su penis, TV i video trake. Ali jednoga dana, u Tomin život ulazi Mira Ljovisna, prepoznavši kod njega oči doktora Frederika...

Dejan Stojiljković
DRUGA STRANA PONOĆI

Toni Vilson, guru mančesterske rok scene, mrzi svoj posao na televiziji, a kad ode u svlačionicu otkrije da nije sam u prostoriji. Tu je sredovečni čovek čudnovato bele puti sa sjajnim belim zudima. I taj čovek, koji se zove Ilajdža iznosi Vilsonu poslovnu ponudu – da za njegove klijente u jednom opskurnom klubu organizuje svirku najpoznatijih bendova iz Mančestera kao što su "Nju order" (New Order) i "Smits" (The Smiths). Honorar je basnoslovan – ravno milion funti...

Dejan Ognjanović
KO KOSI A KO VODU NOSI

Nekoliko prijatelja, izbeglih iz Niške Banje krije se u planinskom selu. Dok mesecima čekaju na prestanak globalne opasnosti, dosađuju se gledajući TV kanale. Kad nema belog šuma, na njima se prikazuje malo toga i stalno se reprizira. Čamotinju prekida saznanje da je u selu, radi zabave, organizovan vrlo poseban fudbalski meč, i da je ekipa lokalne televizije došla da ga snimi.

Ivana Milaković
ŠTA SVE MOŽEŠ S LEŠOM KAD SE DOSAĐUJEŠ

Za učešće u rialiti-šou programu "Vikend sa mrtvacem" nije potrebno da se prijavite. A ne možete ni da ga odbijete. Niti da odustanete kada vam se učešće smuči. Skrivene kamere, za koje saznate čim zateknete pošiljku, pratiće vaše reakcije tokom sledeća dva dana.

Milivoj Anđelković
POSLEDNJA POBEDA KIRA VELIKOG

Stojan ima televizor i živi sa ženom, Elzom. Preko TV-a može da uživa u nebrojenim interaktivnim zabavama; pored ostalog da bude ma koja ličnost iz sadašnjosti i prošlosti. Preko Elze može da spozna zadovoljstva kakvu samo savršena žena može da pruži. Ali, reklame dolaze pre svake zabave i svakog zadovoljstva. Reklame su imperativ, i ne smeju se odbijati.

Jovan Ristić
BARBARA I PRIJATELJI

U komšiluku novinarke Radice vilu je podigao kontroverzni biznismen Novak Đurić, sa čijeg je suđenja pred Haškim tribunalom Radica izveštavala. Đurić je u međuvremenu oslobođen optužbi, ali Radica svejedno ne dozvoljava šestogodišnjoj kćerki Kaći da se druži sa Đurićevim sinčićem – jedinim detetom u ulici punoj gradilišta. Žarko, roker koji je s Radicom u nefunkcionalnom braku, ne deli ženine stavove, a poslednja spona između njih povlači se u svet megapopularne dečje serije.

Marko Pišev
DIREKTAN PRENOS

Muž i njegova trudna žena razmenjuju loše vibracije dok čekaju TV prenos, koji je volšebno najavljen na svim kanalima. A kada počne, to je emisija sa poznatim licima, čije bi vreme trebalo da je prošlo...

Pavle Zelić
MESO NAŠE BRAĆE

Mladi uzurpator Kagame okusio je krv starog plemenskog vođe kojeg je upravo ubio. Iz te krvi, u Kagamea se uselio entitet koji mu govori šta da radi kako bi stekao još veću moć. Nju želi i beli čovek po imenu Džejn, koji je u nekadašnju Južnu Ugandu došao sa ekipom globalne TV mreže, specijalizovane za praćenje ratnih dešavanja. Stvorivši savez sa Kagameom, Džejn nastoji da ojača svoj uzdrmani ugled na televiziji, ali Ko-Si-Ti je zao sluga….

Goran Skrobonja
DO POSLEDNJEG

U rialiti-šou programu "Do poslednjeg", mlađem rođaku Velikog Brata, u kući je ostalo još troje takmičara: dva muškarca i jedna devojka. Očekuje se odluka o pobedniku, ali ona nikako da bude saopštena. U tišini bez odgovora javljaju se bezbrojna pitanja… i najdublje sumnje…

Design By www.OrbMarketing.com