Kurt Vonegat

DORUČAK ŠAMPIONA

dorucak-sampiona

 

U Doručku šampiona, jedan od omiljenih Vonegatovih likova, ostareli pisac Kilgor Traut, na sopstveni užas shvata da jedan trgovac automobilima sa Srednjeg zapada doživljava njegovu prozu kao istinu. Ishod ovog zapleta je ubistveno duhovita satira i Vonegatov osvrt na rat, seks, rasizam, politiku i zagađenje u Americi, kojim nas on podseća na to kako da sagledamo istinu.

Kurt Vonegat nam donosi izuzetno kompleksnu čaroliju… On iznosi na videlo sve aktuelne probleme Amerike – njen rasizam, nadarenost za uništavanje jezika, tehnološku pohlepu i sebičnost – ali tako da izgledaju sveže, smešno, neverovatno, mrsko i ljupko, sve to istovremeno.

NJUJORK TAJMS

Kurt Vonegat Junior je rođen 1922. Rastao je u vreme kada su u Americi bila prisutna snažna negativna osećanja usmerena protiv Nemaca, zahvaljujući minulom svetskom ratu („prvom pokušaju čovečanstva da izvrši samoubistvo“, kako će kasnije sam reći).

Posle gimnazije, upisao je studije na Kornelovom univerzitetu, ali njih je prekinuo drugi pokušaj čovečanstva da izvrši samoubistvo. „Nije mi išlo kao brucošu“, kaže on, „pa sam se u januaru 1943. oduševljeno prijavio kao dobrovoljac.“ Vonegat je sa svojom divizijom poslat u Evropu, taman na vreme za poslednju nemačku ofanzivu u II svetskom ratu. Nemci su ga zarobili i poslali sa ostalim američkim zarobljenicima u Drezden, gde je radio u fabrici sirupa. Trinaestog februara 1945. oglasila se sirena za vazdušni napad i Vonegat je, sa još nekoliko zarobljenika i svojim nemačkim stražarima, pronašao sklonište u spremištu za meso, tri sprata ispod klanice. „Dole je bilo hladno i oko nas su visila trupla“, rekao je Vonegat. „Kada smo se popeli, grad je nestao. Spalili su čitav prokleti grad.“ U napadu je izginulo oko 135.000 ljudi, više nego u Hirošimi i Nagasakiju zajedno. Ovaj traumatični događaj umnogome će uticati na Vonegatovo stvaralaštvo i stavove prema životu, i biće okosnica njegove najpoznatije i najhvaljenije knjige Klanica Pet.

Posle rata, Vonegat je počeo da šalje priče časopisima za masovno tržište, a prvi roman, Mehanički pijanino, pojavio mu se 1952. Posle niza britkih i satiričnih dela – Sirene sa Titana, Svračje noge, Doručak šampiona, Klanica Pet, Galapagos – Kurt Vonegat je zasluženo zauzeo istaknuto mesto među najvećim američkim piscima 20. veka.

A Evo šta se zna o Kilgoru Trautu, Vonegatovom alter-egu:
Rodio se 1907. kao dete Amerikanaca na britanskim Bermudima. Tamo je pohađao gimnaziju sve dok njegov otac nije izgubio posao u Kraljevskom ornitološkom društvu. Porodica se odselila u Dejton, gde je Traut 1924. maturirao u gimnaziji „Tomas Džeferson“. Posle toga je tumarao po zemlji, obavljao slabo plaćene fizičke poslove i u slobodno vreme pisao naučnu fantastiku. Zna se da je boravio u gradovima Hajanis (Masačusets), Indijanapolis (Indijana) i Ilijum i Kohoz (Njujork). Ženio se i razvodio tri puta, i imao jedno dete, sina Leona, vijetnamskog veterana/dezertera.

Traut je napisao 117 romana i 2000 kratkih priča. Ipak, sve donedavno, o njemu se malo znalo. Razlog za to je Trautova krajnja povučenost i ravnodušnost prema objavljivanju. Loše je birao svoje izdavače, ne znajući da je glavni među njima, Biblioteka svetskih klasika, zapravo firma specijalizovana za pornografske romane i časopise. Tako su njegova dela distribuirana samo radnjama specijalizovanim za taj žanr. A opet, Trautove priče, sa samo jednim izuzetkom, nemaju izričit erotski sadržaj. Bez Trautove dozvole ili znanja, Biblioteka svetskih klasika stavljala je na korice njegovih knjiga jezive ilustracije, a njegove priče koristila za popunjavanje prostora u „golišavim“ časopisima, tzv. „časopisima sa širom raščepljenom dabrovinom.“

Mnoga Trautova dela sažeto su ispripovedana u romanima njegovog tvorca Kurta Vonegata, koji je ovom svom junaku podario bedan život i „velikog miška“, da bi mu na kraju dodelio i – Nobelovu nagradu...

Design By www.OrbMarketing.com